Vieš aké chyby študenti robia pri písaní bakálarok a diplomiek? My ti ich radi povieme.


    In media res – alebo ísť rovno na vec


    Prrrr! Nemôžeš skočiť rovno na vec a a hneď začať písať. Máme na mysli, že všetko má svoju postupnosť, tak ako sme uviedli v predchádzajúcom článku. Bez osnovy to nepôjde. Bez naštudovania literatúry to nepôjde. Nezaobídeš sa ani bez zahraničných zdrojov. Bez rád školiteľa, či bez základných poznatkov a aforizmov o odbornom písaní si ani neškrtneš.

      Odbiehanie od témy

      a neustále omieľanie už napísaného, x – krát vysvetleného, nevnáša dobré svetlo do tvojej práce. Nelogické argumentácie, ktorým ani ty sám nerozumieš, ti síce zaplnia prázdne miesto, no body navyše za ne nedostaneš. Práve naopak. No tak už toľko neodbiehaj.


        Nedostatok zdrojov


        Ako sme už spomínali, vyhľadávanie materiálov zaberie dosť času, preto ho netreba podceniť. Ak si s knižnicou počas predošlých štúdií nebol kamarát, tak teraz je ten najvyšší čas. Čím viac literatúry, tým lepšie. Samozrejme aj tu platí, kvantita ≠ kvalita. No ak nebudeš mať s čím pracovať a z čoho čerpať, prácu nemáš šancu dopísať.




          Blá, blá, blablah, školiteľ


          Je to otrava! Čo ma toľko buz.. kontroluje! Dobredobre. Hej, hej, naštudujem si to. Uhm, prepíšem to. Čo? Vymazať to? Ani bohovi! Aj tak si to urobím po svojom.




          Spamätaj sa. A vezmi si rady svojho školiteľa k srdcu.


            Nekvalitný materiál


            Kvalitné informácie do svojej záverečnej práce získaš vďaka relevantným zdrojom. Je dobré vyhnúť sa spájaniu informácií z rôznych diskurzov, ktoré nemajú pre zvolený diskurz žiadnu informačnú hodnotu. Pripomíname, že zvolený materiál tvorí gro tvojej práce. S akým kvalitným materiálom pracuješ, tak kvalitná bude tvoja práca.




              Nepresné a nelogické formulácie


              Vyvaruj sa použitiu nedôsledných a nepresných formulácií, bez logickej väzby. Taktiež vrstveniu myšlienok. Dôležitá je syntax a štylistika. Keď niečomu nerozumieš, buď si to naštuduj, alebo to vynechaj.




              Písanie na poslednú chvíľu


              O prokrastinácii sa už napísalo množstvo článkov. Všetci to poznáme. Tak teda, odlož ten telefón, vypni TV, netvár sa, že upratuješ a začni už konečne písať! Ani sa nenazdáš a termín odovzdania tvojej záverečnej práce bude tu. A hoci sa niektorým lepšie pracuje pod tlakom, nechaj si časovú rezervu. Neskôr pochopíš.




                Pri štúdiu literatúry si nerobíš žiadne poznámky


                Poznámky? Strata času...

                Omyl! Pri štúdiu literatúry k napísaniu záverečnej práce nie je reálne, aby si si všetko pamätal. Dokonca odporúčame lepiť si do kníh štítky, značiť si strany! Ušetrí ti to kopec času





                  Opakovanie (nie) je matkou múdrosti


                  Je úplne zbytočné dookola opakovať informáciu, ktorá sa už v texte nachádza o pár odstavcov vyššie, parafrázovať ju, opätovne analyzovať. A nie, nezakamufluješ to inými slovami.




                    Korektúra? Na čo?


                    Kvalitná záverečná práca vzniká opravovaním najzjavnejších chýb, prepisovaním, znovu uvažovaním. Nevyhnutné sú aspoň 4 korektúry: V prvej je dôležité zamerať sa na sloh, gramatiku a argumentáciu. Potom je treba skontrolovať správnosť bibliografických údajov, presnosť citácií, výstižnosť použitých parafráz. Pri tretej korektúre sa zameriavame na úspornosť a súvislosť medzi úvodom a záverom. Finišujeme drobnými úpravami a vyšperkovaním textu.