Ste v druhom alebo vo štvrtom ročníku? Pripútajte sa! Čaká vás totiž náročný výber záverečnej práce bakalárskeho či magisterského štúdia. Práve v tomto období učitelia zverejňujú svoje témy a študenti bojujú o tie najlepšie. Prišli ste o niektorú dobrú? Alebo práve naopak – nie ste s výberom tej svojej celkom stotožnený? Nebojte sa, všetko sa dá zachrániť!


Ako si vybrať tému na záverečnú prácu


Ste v druhom alebo vo štvrtom ročníku? Pripútajte sa! Čaká vás totiž náročný výber záverečnej práce bakalárskeho či magisterského štúdia. Práve v tomto období učitelia zverejňujú svoje témy a študenti bojujú o tie najlepšie. Prišli ste o niektorú dobrú? Alebo práve naopak – nie ste s výberom tej svojej celkom stotožnený? Nebojte sa, všetko sa dá zachrániť!

 

Výber témy je aj na vás!


Mnohí študenti sa občas domnievajú, že výber témy bakalárskej či diplomovej práce závisí od ich zverejnenia učiteľmi a profesormi. Niektorí z nich zabúdajú, že sa na selekcii záverečnej práce môžu významným spôsobom podieľať aj oni sami. Ak túžite po nejakej vlastnej téme, neváhajte s ňou osloviť vyučujúceho. Práve učitelia by mali byť otvorení vašim myšlienkam a schopnostiam, ktoré vyústia do témy, ktorá vás oslovila, a ku ktorej sa celý záverečný ročník budete radi vracať.



 

Obľúbený predmet verzus neobľúbení učiteľ


Priznajte si to, niektorých z vás možno lákajú témy neobľúbeného učiteľa, ale na druhej strane chodíte na jeho predmet, ktorý vás posúva ďalej, a býva vašou najobľúbenejšou vyučovacou hodinou. Zahoďte tento neopodstatnený strach a zamerajte sa na to, čo vás skutočne baví. Je lepšie pracovať s témou, ktorá vám robí radosť, ako s učiteľom, ktorý je možno kamarátskejší, ale jeho témy vám nič nehovoria. Aj prísnejší profesori vám vedia dopomôcť k úspešnému ukončeniu záverečnej práce, ak ukážete dobrú spoluprácu a budete chodiť na pravidelné konzultácie. Rozhodujúcejší je tak výber témy na základe vašich osobných záujmov, ako výber konzultanta. Stretnutia s ním, prípadne mejlová komunikácia bude v konečnom dôsledku závisieť na vašej aktivite, ktorú si bude určite všímať. Nezabudnite však so svojou témou osloviť učiteľa, ktorý sa danej téme skutočne rozumie. Vtedy to bude pre vašu prácu prínosné.

 

Dostupnosť zdrojov


Pri výbere témy by ste sa mali okrem vašich osobných záujmov zamerať aj na to, či vám konkrétna záverečná práca umožní nájsť dostatok zdrojov, ktoré potrebujete. Niektoré projekty majú chabé pramene aj informácie vo vnútri univerzity, knižníc a nevedia si s nimi poradiť dokonca ani samotní profesori. Nemusíte však hádzať flintu do žita len preto, že sa obávate hľadania tých správnych dokumentov a zdrojov k vašej bakalárskej alebo diplomovej práci. Pomôcť vám s nimi môže aj Vyhladajto.sk, a vy sa tak nemusíte vzdať vašej obľúbenej témy. Dobrá správa je, že si budete môcť ušetriť čas pri hľadaní zdrojov, a hodiť ich na skutočných odborníkov. No a vám potom zostane už len jediné. Napísať prácu.

 

Ešte nič nie je stratené!


Niektorí študenti si vyberajú témy záverečných prác v končiacom druhom, štvrtom, resp. piatom ročníku. Tento scenár zrejme neobíde ani vás. No ak si názvom nebudete celkom istí, a počas prázdnin si to rozmyslíte, ešte nič nie je stratené! Svoje témy si pokojne môžete do určitého času rozmyslieť. Informujte sa však u svojho konzultanta, prípadne na študijnom oddelení. Zisťujte si informácie, aby vám ohľadom záverečnej práce nikdy nič neušlo.   

 

Ako ste na tom s výberom záverečnej práce? Podeľte sa s nami o Vaše nápady!