Bakalárske práce, diplomové práce, rigorózne práce či iné záverečné práce, ktoré sú vrcholom tvojho štúdia, sú psychicky naozaj náročnými obdobiami. Nestačí, že si dobre pripravený po vedomostnej stránke. Ak nie si silný aj psychicky, vypracovanie záverečnej práce ťa môže zničiť a znechutiť ti celé štúdium.


 Záverečné práce, ktoré sú vrcholom tvojho štúdia, sú psychicky naozaj náročnými obdobiami. Nestačí, že si dobre pripravený po vedomostnej stránke. Ak nie si silný aj psychicky, vypracovanie záverečnej práce ťa môže zničiť a znechutiť ti celé štúdium. Či už je to vypracovanie podkladov, vyhľadávanie zdrojov alebo samotná editácia, ak to nemáš v hlave usporiadané, môžeš to pokaziť. Preto pamätaj na tieto rady a určite toto ťažké obdobie zvládneš.

 

1. Buď pokojný

Nestresuj sa. Aj keď ide o veľa, nejde o život a s takýmto prístupom by si mal záverečnú prácu vnímať. Snaž sa, aby si bral študentský život s nadhľadom a vždy premysli akciu aj dvakrát. Ak začneš na práci neskoro, stresom sa nevyhneš. Preto nič neodkladaj až na koniec a s pokojom začni s predstihom.

 

2. Sústreď sa

Keď už sa do toho pustíš, sústreď sa na svoju prácu. Vyhni sa odkladaniu na neskôr, prokrastinácii a výhovorkám. Urči si napríklad denný limit, počas ktorého sa budeš práci venovať s najväčšou koncentráciou a potom vypni.

 

3. Relaxuj

A keď vypneš – relaxuj! Myseľ si musí odpočinúť a najlepšie ju zabavíš rozdielnou činnosťou. Šport, návšteva reštaurácie, party či spánok ti pomôžu dobiť baterky a znovunájsť chuť na prácu. Nemusíš na ňu myslieť nonstop, nauč sa oddychovať a nájsť rovnováhu medzi svojimi záľubami a povinnosťami.

 

4. Daj si čas

Po každej časti svojej práci si daj čas na jej „uležanie“. Keď sa na svoju prácu pozrieš s odstupom, získaš nadhľad a možno objavíš chyby či nápady, ktoré ti na začiatku unikli. Svieža myseľ ti pomôže odhaliť nedostatky a napraviť ich.

 

5. Menej je niekedy viac

Tvoja záverečná práca nemusí byť preplnená. Mnohí sa snažia do nej natlačiť všetko, čo našli. Menej je niekedy viac a vypracovanie podkladov neznamená, že ich musíš použiť nasilu všetky. Keď odstrániš zbytočnosti, tvoja práca bude čistejšia a ľahšie sa ju naučíš a odprezentuješ ju.