Celý svet zasiahla správa o veľmi rýchlom šírení nového vírusu s názvom COVID-19. Žiaľ, táto choroba sa nevyhla ani Slovensku a už teraz registrujeme niekoľko desiatok nakazených ľudí. Vláda preto prijala striktné preventívne opatrenia a poprosila ľudí, aby zostali doma a nikam nevychádzali pokiaľ to nie je nutné.


Nie je však dôvod na paniku. Je to nová situácia, ktorej musíme čeliť, no i tú môžeme využiť vo svoj prospech. V tomto článku si tak ukážeme, čo môžete robiť doma počas karantény a ako z toho vyťažiť čo najviac. 



Zdroj: Free-Photos on Pixabay 

Čítajte knihy 

Už dlhší dobu si chcete prečítať nejakú dobrú knihu, no doteraz ste si na to nemohli nájsť čas? Urobiť tak môžete počas nasledujúcich dní, kedy budeme zavretí doma. Čas vám rýchlejšie ubehne a nebudete sa nudiť. Každý má pochopiteľne svoj obľúbený žáner, no odporúčame čítať motivačnú literatúru alebo niečo na povzbudenie. Thrillery alebo knihy s katastrofickým koncom vám náladu zrejme nevylepšia. 


Pozrite si nejaký film 

To isté, čo sme napísali o knihách, platí i o filmoch. Nehovoríme, že musíte stráviť celý deň pred televízorom, no teraz je ten vhodný čas pozrieť si nejaký dobrý film. Skúste sa prehrabať krabicou starých DVD-ečiek a uvidíte, na čo všetko natrafíte. No a pokiaľ takúto krabicu doma nemáte, filmy si môžete pozrieť aj online na stránkach ako sú bombuj.tv, freefilm.to, film-serial.sk, kukaj.to alebo onlinefilmyzadarmo.sk  


Jedlo si objednajte 

Mnohí z vás majú obavy, čo budú počas nasledujúcich dní jesť. Pokiaľ je tá možnosť, je dobré si nakúpiť nejaké potraviny do zásoby. Kupujte najmä trvanlivé potraviny, ktoré vám vydržia i niekoľko týždňov. Reštaurácie sú zatvorené, no stále máte možnosť si jedlo objednať. Táto možnosť je však oveľa drahšia a pokiaľ by ste si mali objednávať jedlo každý deň, pocítila by to i vaša peňaženka. 


Venujte sa svojim koníčkom

Máte nejaký koníček, ktorý sa dá vykonávať priamo doma? Ak áno, tak sa doň s chuťou pustite a ak taký nemáte, máte príležitosť naučiť sa niečo nové. Môže to byť čokoľvek! Modelárstvo, kreslenie, origami, varenie a mnoho ďalších. Výber je len na vás. 


Využite silu internetu a sociálnych sietí 

Doteraz sme tvrdili, že sociálne siete pohlcujú naše životy a radšej by sme mali oveľa viac času tráviť s ľuďmi vonku. Prišla však situácia, kedy je to úplne naopak a tak to využime! Nemôžeme sa síce stretávať, no stále môžeme viesť videohovory, písať si na facebooku, či zdieľať fotky na instagrame. 

Internet ponúka veľa možností a nájdete na ňom takmer všetko. Ak nemôžete zájsť do knižnice, nájdete knižky online. Ak potrebujete vybaviť niečo na úradoch, taktiež to môžete urobiť online. Buďme teda vďačný za internet a využime to, že ho máme. 


Vzdelávajte sa 

Študenti nemôžu chodiť do školy a vo firmách sú zrušené všetky školenia. I cez to sa však môžete vzdelávať. Nájdite si niečo, v čom by ste sa chceli zlepšiť a venujte sa tomu. Môže to byť učenie sa cudzieho jazyka, editovanie fotografií, práca s grafikou alebo programovanie. Využite i online kurzy, ktoré nájdete na weboch: khanacademy.org, coursera.org, udacity.com


Konečne si upracte!

Trápi vás neustály neporiadok na pracovnom stole, v skrini alebo v šuflíkoch? Teraz máte dostatok času si všetko upratať. Nemusíte sa nikam plašiť a keď karanténa skončí, budete radi, že ste tak urobili. 


Najdôležitejšie na záver: NESTRESUJTE! 

 A najdôležitejší tip sme si nechali na záver a naša rada znie: NESTRESUJTE! Situácia vo svete je vážna, netreba ju brať na ľahkú váhu, no i cez to môžeme zachovať chladnú hlavu. Aj túto krízu sa nám podarí prekonať a pred nami sú svetlejšie zajtrajšky. Myslite pozitívne a dodržiavajte všetky hygienické opatrenia.    

Píšeš bakalárku/diplomovku alebo inú prácu, ale nevieš k svojej téme nájsť dostatočné zdroje a materiál? Si na správnom mieste! My Ti pomôžeme a v priebehu niekoľkých hodín/dní, za Teba vyhľadáme potrebné zdroje, materiál, literatúru pre napísanie záverečnej práce a to v elektronickej podobe tu : KLIKNI TU:

Foto, Zdroj: Free-Photos on Pixabay